II Piknik Rodzinny - Bawmy się razem
Najlepsza Potrawa tradycyjna Gór Świętokrzyskich
Szanowni Państwo,
w grudniu 2014 roku rozstrzygnięto konkurs na „Najlepszą Potrawę tradycyjną Gór Świętokrzyskich”. Efektem tego przedsięwzięcia jest wydanie książki kucharskiej – zbioru potraw regionalnych w ramach realizowanego przez ŚODR projektu „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”, współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.
Miło nam poinformować, iż nasz Bar Rondo znalazł się na szlaku świętokrzyskich smaków. W książce na stronie 60 znajdziecie nasz przepis na pyszną szarlotkę, na którą również serdecznie zapraszamy do Baru przy ul. Poniatowskiego 2 (rondo obok THM). Znajdziecie tu również tradycyjną zalewajkę świętokrzyską.
Smacznego !!!
Potwierdzenie kwalifikacji przez brukarzy
POTWIERDZENIE KWALIFIKACJI PRZEZ BRUKARZY
Dobiega końca realizacja projektu partnerskiego pn. „NOWE MOŻLIWOŚCI CENTRUM INTEGRACJI SPOŁECZNEJ W OSTROWCU ŚW.” Liderem projektu jest „Fundacja Pomocna dłoń”, partnerami Agencja Rozwoju Lokalnego i Ośrodek Profesjonalizacji Kadr „Innovaspal”.
W ramach projektu zrealizowanego na podstawie Umowy ze Świętokrzyskim Biurem Rozwoju Regionalnego w ramach Poddziałania 7.2.1. Aktywizacja zawodowa i społeczna osób zagrożonych wykluczeniem społecznym POKL, swój dziewięciomiesięczny udział zakończyła grupa – remontowo-budowlana o specjalności brukarz, przystępując do czeladniczego egzaminu państwowego. Egzamin składający się z dwóch części, praktycznej i teoretycznej, odbył się na koniec stycznia 2015 i potwierdził uzyskane przez uczestników umiejętności praktyczne oraz wiedzę z zakresu szeroko rozumianego brukarstwa. Cała dziesięcioosobowa grupa zdała te egzaminy pomyślnie, uzyskując potwierdzenie swoich kwalifikacji w postaci Dyplomu czeladnika w zawodzie brukarz, honorowanego na terenie całej Unii Europejskiej, wydanego i zatwierdzonego prze Izbę Rzemieślników i Przedsiębiorców w Kielcach. Dyplom ten z całą pewnością ułatwi znalezienie zatrudnienia naszym absolwentom oraz zwiększy ich konkurencyjność na rynku pracy. Kilku Panów otrzymało już pierwsze oferty pracy. Gratulujemy wszystkim uczestnikom dobrych wyników i życzymy powodzenia w poszukiwaniach zatrudnienia.
Obecnie w projekcie udział kontynuują trzy grupy uczestników/uczestniczek. Jedna z nich przystąpi do ostatniego już egzamin czeladniczego w zawodzie cukiernik na koniec czerwca 2015 roku. Będzie to koniec wszystkich działań merytorycznych w projekcie.